dinsdag 18 januari 2011

Probeersels met oliekrijt

Na een tip van Christina naar aanleiding van dit logje, ben ik eens gaan uitproberen wat je op stof kunt doen met oliekrijt.
Eerst heb ik oliekrijt gebruikt als paintsticks. Onder de stof heb ik voorwerpen met reliëf gelegd. Daar ben ik overheen gegaan met oliekrijt. Dat gaf leuke resultaten!


Het lapje heb ik 24 uur laten drogen. Om het te fixeren, heb ik het daarna gestreken, met een velletje bakpapier ertussen uiteraard!
Bij elk patroon heb ik geschreven welk voorwerp ik heb gebruikt. Dit lapje plak ik op een A-4'tje en berg ik op in mijn met Proefjes en Probeersel. Zo weet ik later ook nog wat ik heb gedaan.

Toen wilde ik proberen of ik oliekrijt ook vanaf papier op stof kon overbrengen, als een soort transferverf. Nu legde ik een voorwerp met reliëf onder een vel tekenpapier en tekende daaroverheen met oliekrijt. Daarna het blad met krijtkant op de stof en de strijkbout erop, eerst acht tellen. Dat gaf weinig resultaat. Ook na langdurige verhitting kwam er slechts een lichte tekening op de stof.

Leuk geprobeerd maar jammer, dacht ik toen. Maar 's avonds in bed, waar je de beste ideeën krijgt, bedacht ik me dat het misschien beter zou werken als ik bakpapier zou gebruiken.
De volgende dag herhaalde ik dus dezelfde procedure, maar nu tekende ik met het krijt op bakpapier in plaats van op een tekenvel. Daarna de strijkbout er zo'n acht tellen op en voilà, deze keer verscheen er een duidelijke tekening op de stof.


Op de foto hiernaast zie je bovenaan wat vage kleuren van mijn eerste proefje; onderaan het papier met het oliekrijt; daarboven de afdruk op de stof. De kleur is wel veranderd; de tekening op de stof is veel geler.

Ook dit lapje heb ik 24 laten drogen en daarna gefixeerd door middel van strijken. Daarna berg ik het, met een kort verslagje, op in diezelfde map met Proefjes en Probeersels.

Verder probeerde ik Marrie-Jettes tip uit: oliekrijt op een dikke kwast en dan over papier. Zo kun je heel zachte kleuren krijgen. Bij mij werd het nogal vlekkerig, niet zo mooi egaal als bij Marrie-Jette uitzag.

3 opmerkingen:

christina zei

Weet je wat nu zo erg is Dea: nu kun je echt niets meer weggooien!!!!! Want er is zo ontzettend veel verpakkingsmateriaal met reliëf.
Ik mag wel zeggen dat jij met 2 benen in artland bent geland!

Quilt Idea zei

Ja, ik zei al tegen Marc dat het maar goed is dat we de zolder verbouwen. Dan heb ik meer ruimte voor allerlei stofjes en materialen. Dat vond hij wat minder, haha.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.