donderdag 6 januari 2011

Design Class I van Sandra Meech


Van de week heb ik de eerste ontwerpopdracht gemaakt uit Contemporary Quilts van Sandra Meech, waar ik in dit logje al over schreef. Deze opdracht hoort bij het hoofdstuk over het vinden van inspiratie. Sandra Meech beschrijft verschillende bronnen van inspiratie. Die bronnen liggen misschien wel voor de hand maar vaak heb je er in het dagelijks leven (te) weinig oog voor. Dat geldt in ieder geval wel voor mij dus het was goed om me daar weer eens bewust van te worden. 

De opdracht op dit eerste werkblad heet "Looking through a window". Hiervoor moest ik een foto zoeken met acht verschillende kleuren of tinten. Vervolgens heb ik een stukje van die foto uitgeknipt; daar ging ik mee aan de slag.
Bij deze afbeelding heb ik passende kleuren gezocht (zie het rijtje kleurtjes naast de foto).
 Daarna kleurde ik de balk hiernaast. De kleur die het minst voorkwam, moest in het smalle stukje, de kleur die het meest voorkwam in het breedste. Aan de hand van die kleurverhouding kleurde ik vervolgens het mozaïekblok in.

Voor het tweede deel van de opdracht, knipte ik uit tijdschriften en folders stroken in kleuren die zo dicht mogelijk bij de gebruikte kleuren lagen. Deze stroken plakte die op de kleurenbalk.
Tot slot, vlocht ik strookjes tot een soort matje. Dat was een heel gepriegel! Tijdschriftenpapier is nogal slap dus dat vlecht lastig. Zeker omdat het raster waar het in moest passen op het werkblad, nogal klein was. Dat zou ik een volgende keer dus anders aanpakken: groter werken.

De bedoeling van de opdracht is dat je beter kijkt naar wat er voor je neus ligt. Vaak zien we iets wel maar kijken we niet echt. Als je bijvoorbeeld oppervlakkig kijkt naar de foto van deze opdracht, zie je slechts een paar kleuren: oranje, groen en beige/bruin. Toen ik echter goed naar de kleuren keek, zag ik de verschillende tinten van al die kleuren.

Ook dwingt deze opdracht je na te denken over de kleurencompositie in een afbeelding. Wat zijn de verhoudingen van de kleuren onderling? Die inkleuroefening lijkt mij heel zinvol voor het bepalen van de kleurverdeling in een quilt. Wat dat betreft, kan ik hem in de toekomst zeker gebruiken, bijvoorbeeld voor de Vuurquilt, die nog in mijn hoofd zit (al een jaartje of vier…).

Dan zal ik echter alleen de inkleuroefening doen, verwacht ik. Dat gepriegel met die strookjes papier vond ik helemaal niks. Een collage met stofjes zie ik echter wel helemaal zitten!

Trouwens, ik ben niet om 6 uur opgestaan om dit logje te plaatsen, hoor! Van Aart heb ik geleerd dat je een logje klaar kunt zetten om op een bepaald tijdstip automatisch te laten plaatsen.

5 opmerkingen:

Aart zei

Een mooie oefening Dea! Die kan je ook heel goed gebruiken voor de sketchbook oefeningen.
Je begint aardig thuis te raken in Bloggerland, fijn hé, tips uitwisselen. Dat scheelt een hoop tijd.
http://quiltaart.blogspot.com

Nienke zei

Leuk hoe je de oefening beschrijft en laat zien, helpt me eraan te herinneren vaker in de boekenkast te kijken, inspirerende oefening.

Christina zei

Heerlijk om te lezen hoe jij in artland bent geland. Je merkt nu al dat het je leven verrijkt.

marjolijn zei

Ja leuk, doet me ook denken aan de opdracht die ik van Dineke moest maken bij de Duikvlucht. Daar hebben we gevlochten met reepjes stof. Dat werkte heel fijn.

Suus zei

Leuk om te lezen Dea, en een mooie oefening. Ik ben benieuwd naar je vuurquilt.