zondag 9 januari 2011

Aandacht en mannen en vrouwenAandacht is voor mij heel waardevol of "highly prized"; een mooi onderwerp dus voor de sketchbook challenge . Met aandacht bedoel ik: met aandacht leven. Dus aandacht hebben voor elkaar, voor jezelf maar ook voor de dingen die je doet, hoe simpel die dingen ook zijn.

Hoe vaak staan we niet te koken en denken ondertussen al aan de dingen die we na het eten of zelfs de volgende dag willen/moeten doen? Of zijn we onderweg naar een afspraak en vergeten we te genieten van de kleurenpracht van de herfstbomen langs de straat, omdat we met ons hoofd al bij de afspraak zijn?

Ik probeer steeds meer in het hier-en-nu te leven. Dat lukt de ene keer beter dan de andere uiteraard maar het gaat steeds een beetje beter. Als ik merk dat mijn gedachten afdwalen en ik op de automatische piloot functioneer, probeer ik elke activiteit met volle aandacht te doen. Juist ook dagelijkse activiteiten zoals douchen.

Het wordt echt vervelend als het je ook tijdens ontspanningsmomenten niet meer lukt om je niet af te laten leiden door de eindeloze lijst met klussen en verantwoordelijkheden voor later. Dat vooruitdenken zorgt er vaak voor dat je niet kunt genieten van wat er op dat moment gebeurt.
Mannen schijnen daar anders in te staan. Dat merk ik ook aan Marc. Hij kan zorgeloos op de bank een filmpje liggen kijken terwijl het huis eruitziet of er een bom is ontploft. Daar heb ik iets meer moeite mee.
Ik moest daarom wel lachen toen ik in de Intermediair (16-12-2010, #50) las:
Mannen willen het gewoon leuk hebben, geen gedoe. Vrouwen denken aan verantwoordelijkheden, verplichtingen en later. Ze volgen trainingen om heel boeddhistisch in het hier-en-nu te leven, terwijl mannen dat allang doen.
Dus, we kunnen nog wat leren van die mannen!

Helaas is het, volgens een onderzoek dat de auteur, Roos Vonk, aanhaalt, een genetisch bepaalde, chemische kwestie. Mannen produceren meer dopamine dan vrouwen, als ze dingen doen die ze leuk vinden. Dan wordt het natuurlijk extra leuk en makkelijk om plezier te hebben en te ontspannen.
Voor vrouwen was het evolutionair gezien niet zo handig om zomaar te doen waar ze zin in hadden, zonder over de gevolgen na te denken. Zij zaten met de verantwoordelijkheid voor de kinderen.
Ach ja, we doen het er maar mee. ;)

3 opmerkingen:

Christina zei

nu weet je tenminste wel waarom het bij jou ook zo werkt. Vrouw is de naam.

Aart zei

Als je eens wist hoeveel dingen die we doen en laten genetisch bepaald zijn, dan zou je je rot schrikken!
http://quiltaart.blogspot.com

Liesbeth Wessels zei

mooi verhaal en heel herkenbaar, groeten liesbeth