woensdag 1 februari 2012

Quilt Along #4

De vierde week alweer en ik vind het steeds leuker! Het mooie is dat ik echt merk dat ik vooruitga. Het gaat me duidelijk steeds beter af. Deze week ging het erom om lijnen te volgen, maar dan niet met het boventransport maar met de quiltvoet en het ondertransport naar beneden. Ik merk dat ik daar steeds vaardiger in word. Toen ik voor het eerst ging vrij quilten, werden mijn lijnen vaak onregelmatig. Nu zijn ze steeds vloeiender.

We're in the fourth week already and every week I'm having more fun! The good part is I'm really making progress. This week was all about following lines with FMQ. I'm really developing this skill. Earlier my quilting lines would be rather irregular. They're becoming smoother every time.

Toch verdient mijn quiltwerk van deze week geen schoonheidsprijs. Dat heeft echter alles te maken met het garen dat ik gebruik: Valdani-garen. Het is wat dikker dan 'normaal' garen. Op het etiket staat "35wt". Ik denk dat dat iets zegt over de dikte of zwaarte van de draad.

Verder staat er dat het garen "100% Highly Merc. Long Staple Cotton" en dat het geschikt is voor quilten met de machine en met de hand, voor boduren, decoratief stikwerk, tatting (geen idee wat dat is), lockmachine en longarm.This week's quilting doesn't look that great, however. That has everything to do with the thread I'm using: Valdani. It's a bit thicker than usual. The label says "35 wt". I think that is an indication of the thread's weight.

Then it says "100% Highly Merc. Long Staple Cotton. Great for machine and hand quilting, embroidery, decorative stitching, tatting (?), serger, Longarm.

Als ik het echter gebruik om te quilten op mijn Bernina, gaat het niet zo goed. Ik gebruik altijd dezelfde onderdraad als bovendraad. De bovendraad liep goed van de klos en door de geleider, maar de onderdraad liep stroef. Deze deed ik daarom op spoelhuis voor dikker draad. Daarna brak de draad in ieder geval niet meer, maar met de spanning was nog van alles mis.

However, when I use this thread on the Bernina, the results are horrible. I always match my threads but this thread was too thick for the bobbin. The thread kept breaking. So I used a bobbin for thicker thread. Then at least the thread didn't break. But the tension was still all off.

Op mijn proefquiltje bleef het misgaan dus ben ik maar weer gewoon gaan stikken op een proeflapje. Eerst met gewoon garen, daarna weer met het Valdani-garen.


Quilting on the practice quilt just didn't work so I went back to stitching, with normal cotton thread.


Voorkant / Front

Achterkant / Back
Ik ben net zo lang doorgegaan tot het stikken goed ging. Toen ben ik weer gaan quilten, heel langzaam. Dat ging al beter. Eerst de lijnen volgen op een gestreepte stof, daarna op de achterkant gebogen lijnen volgen. Op zich ben ik niet ontevreden over de voorkant.


I kept stitching till that was good. Then I started quilting again, very slowly. The results were better then. First I followed the straight lines on a striped fabric, then the curved lines on the back of my practice quilt. I'm content with the front.


De achterkant is echter heel lelijk. Ik denk dat het komt doordat het garen nogal dik is en ik het ook nog gebruik op flanel.

Mijn vraag voor Leah is: Wat kan ik doen om de steken ook aan de achterkant mooi te krijgen als ik met dit garen quilt op flanel? Ik vind het garen zo mooi staan bij die flanellen stofjes. Dunner draad is zo iel bij dat mooie, dikke flanel.
O ja, dan vergeet ik nog te zeggen dat ik een topstitchnaald 100/16 heb gebruikt, mijn machine is schoon en geolied en de draad opnieuw ingeregen.
The back looks horrible, however. I think it's because the thread is thick and I'm quilting flanels.

My question for Leah: What can I do to correct the ugly stitches on the back when quilting with this thread on flanel? I love the look of the thread on the front, thinner thread wouldn't look half as nice, in mijn opinion.
Oh, and I forgot: I used a topstitch needle 100/16 (first al wool needle but that didn't work), I cleaned and oiled my machine and rethreaded it.

5 opmerkingen:

Hannie zei

Wat een ellende! Volgens mij is het garen toch te dik. Ik heb ook wat van dat Valdani garen, het is er in verschillende diktes. Om een mooi resultaat te krijgen ook aan de achterkant zul je toch echt dunner garen moeten nemen. Of wat ik regelmatig doe als ik kleding naai: Twee klosjes gewoon naaigaren door één naald rijgen,dan krijg je ook dat dikkere effect.Ik naai al meer dan 50 jaar kleding,en machine quilten al 20 jaar, maar het is me nooit gelukt om met dat dikkere garen door te stikken, zodat de achterkant ook mooi is. maar wie weet is er een oplossing?
Succes!

Chriss-Cross zei

Ik heb ook Valdani garen in dikte 35 en 50 (dunner) en ik gebruik gewoon naaigaren op de spoel. Heb ook een Bernina en het geeft geen problemen. Heb je de spoeldraad door het oog geregen? Mijn bovenspanning staat meestal tussen 3 en 4. Misschien weet Ina Klugt raad (Bernina-spec)!

sisbabestiches zei

I think you have done well considering all the frustration from the thread and tension problems. I would have been tempted to throw something! And by the way- 'tatting' is making lace by hand (my Mum does it)

ina zei

weer even proberen een reactie achter te laten. Dea, dikker garen op de spoel gaat niet altijd even goed, ik gebruik meestal bijpassend gewoon garen onder. En dan ook effen i.p.v. gemeleerd. Je kan de spanning van je spoelhuis wat aanpassen en dan op het oefenlapje ( van gelijke kwaliteit ) net zoveel oefenen tot je tevreden bent.
Je zou eventueel nog kunnen proberen wat meer spanning op je onderdraad te krijgen door het garen door het oogje te rijgen op je spoelhuis.

Tatting is volgens mij kantklossen.

En Christel, laat dat Bernina.spec. maar zitten hoor - ik heb zelf veel uitgevonden tegen wil en dank en ben veel te weten gekomen over allerlei machines: en uiteraard is voor mij Bernina met de bekende uitkomst.
En soms - moet je gewoon acccepteren dat iets minder perfect hebt dan je in je hoofd hebt. Doe ik ook.

Christina Fokkema zei

Hoe hoger het nummer van het garen des te dunner wordt het. Ik quilt meestal met nr 40. En dat werkt perfect. Boven en onder doe ik ook altijd gelijk