vrijdag 6 januari 2012

Quiltproblemen, wie weet raad? / Problems in quilting, advice anyone?

Zo soepeltjes als het ging toen ik de eerste krul op de godin quiltte, ging het daarna helaas niet meer. Het aan- en afhechten blijft een probleem. Ik leerde om de afhechtfunctie op de Bernina te gebruiken. Tijdens de les ging dat wel maar nu krijg ik steeds knopen boven de stof, lelijk!
 

Dus nu laat ik toch maar de losse draadjes hangen en steek die later in de quilt. Dat vind ik geen feestje dus als iemand weet hoe ik het anders kan doen, hoor ik dat graag!

Verder stop ik soms even om mijn handen goed te plaatsen of te kijken hoe ik verder wil gaan. Het gebeurt echter nogal eens dat het verkeerd gaat als ik dan weer start met quilten. Dan krijg ik een lusje, ook lelijk!


Wie weet wat ik verkeerd doe?

Ook aan de onderkant van de quilt ziet het er niet mooi uit op de 'pauzeplekken'.


Over het geheel genomen ben ik niet ontevreden (ik kan nog geen foto laten zien, eerst de draadjes wegwerken), maar deze foutjes vind ik wel erg storend. Ik hoop dat iemand weet wat ik moet veranderen.

Ik heb mijn machine schoongemaakt en geölied en de draad opnieuw ingeregen. Direct voor ik deze quilt begon te quilten, deed ik een nieuwe naald in mijn machine. De oude naald zat er nog niet zo lang in; daar had ik alleen dit nog maar mee gequilt.



Hij klonk echter niet goed meer dus heb ik hem verwisseld. Die naald kan toch niet nu alweer moeten worden vervangen?


I've been quilting on the Goddess this week and have run into some problems. I keep getting these knots on top of instead of in the fabric when I use the machine's function to tie off the thread (the first photo).

Furthermore, I sometimes get loops when I start quilting after pausing to plan out my next move (second photo).

The backside of the quilt isn't very pretty there either (third photo).

Overall I'm quite contect with how the quilting turns out but these little slip-ups do annoy me so I hope someone knows what I can do to prevent them.

I've already cleaned and oiled my machine, I've rethreaded it and I've changed needles right before I started quilting this little piece. The old needle wasn't really that old: I'd only quilted the sample in the fourth photo. However, it sounded like it was no good anymore, so I replaced it.
And now, I don't know what more I can do to solve these problems I'm having.

7 opmerkingen:

Plakhuis zei

Begin knoopje: zelf haal ik wel altijd de onderdraad naar boven voordat ik begin. En dan met de aanhecht steek en dan verder. Met de draad onder de quilt zie je toch niet wat er gebeurd.
Tussenlusje: Ik zet de naald altijd in de benendenstand zodat mijn werk niet kan verplaatsen tijdens een rustpunt.
Lusjes aan de achterkant: of de spanning niet goed of het werk toch in een ander tempo bewogen. Ik vind zelf dat je beter langzaam maar gelijkmatig kan werken als je voet op vol gas en als een gek bewegen.
Ik ben absoluut geen expert, maar een beginner dus dit is de enige raad die ik je kan geven. Heb zelf nooit een cursus gevolgd dus eigenlijk.....heb ik niks gezegd LOL

Dea zei

Bedankt voor je reactie, Heleen. Wat jij beschrijft, is wat ik al doe. Bij het aanhechten: onderdraad naar boven, aanhechtsteek en dan verder. Maar bij mij komt er dan dus zo'n lelijk knoopje op de stof.
Als ik stop, staat altijd de naald naar beneden dus daarom verbaas ik me zo over dat lusje. De lusjes aan de achterkant zitten op hetzelfde punt als het lusje aan de bovenkant dus het heeft toch met dat stoppen te maken, denk ik.
Bedankt voor het meedenken!

ina zei

Dea, omdat je in het midden van je werk begint kun je ook heel goed je alleen je onderdraad naar boven halen, steeklengte op minimaal, een paar steekjes maken, daarna steeklengte op de gewenste lengte en ingestelde steeklengte even bevestigen ( je weet wel, op knopje 2 ( zigzag) drukken totdat je een piepje hoort )

De lusjes kunnen te maken hebben met het gebruik van dunner garen en een dikkere naald. Bijvoorbeeld bij viscose-garen een dunnere naald gebruiken zal ik maar zeggen - en naalden kunnen heel erg snel bot worden. Ik gebruik soms wel twee naalden per dag.

Heb je de persvoetdruk van je machine vermindert? Heb je aan je spanningsknop gezeten?

Anoniem zei

Als je aan de spoeldraad trekt aan de achterkant van je werk schiet het propje naar binnen en kun je het weer een beetje verbergen, misschien is dat een oplossing?

Dea zei

Bedankt, Ina! Dat van het bevestigen van de steeklengte wist ik niet meer dus fijn dat je dat nog even noemt.

Ik gebruik inderdaad vrij dun garen en een topstitchnaald 100/16. Moet ik dan een kleinere topstitch gebruiken of een ander soort naald?
En ik zal de naald vaker vervangen.

De persvoetdruk staat op nul, aan de draadspanning heb ik niets veranderd.

@Meta: bedankt, maar het knoopje is te groot. Ik krijg het niet door de stof getrokken.

Hannie de Beer zei

Wat een goede raadgevingen, precies zo zou ik het ook doen! Alleen vind ik dat je naald erg dik is. Probeer eens een gewone nld 70? Wat ook wel eens wil helpen is boven en onder hetzelfde garen, of had je dat al? Wat ik ook eens heb gedaan met een workshop: Bobbinfield ( een neutraal garen speciaal voor het quilten) op het spoeltje. Gewoon alles uitproberen, er is eigenlijk geen vaste wet daarvoor. Met iedere stof werkt het weer anders. Succes en sterkte!

ina zei

Bobbinfill ( zeker op voorgespoelde kartonnen spoeltjes ) is voor jouw machine geen optie. Maar voor dit dunne is een naald 100 veel te dik. Probeer of je een 80/12 topstitch naald kunt krijgen of anders een borduurnaald. Eventueel een microstitch naald.
Succes en laat je weten of het gelukt is.