woensdag 28 december 2011

Quilt apps en digitaal quiltmagazine / Quilting apps and an eMag

Naast het creatieve 'doen' vind ik het ook leuk om te lezen over quilten of, ruimer, fiber art. Er zijn veel prachtige boeken, waarvan ik er een aantal in de kast heb staan. Maar ook op internet is van alles te vinden. Ik geniet van alle fora, weblogs en sites zoals Quilting Daily.

Sinds kort ben ik in het gelukkige bezit van een iPad en kan ik nog comfortabeler het internet afstruinen naar leuke quiltdingen. Van de week bedacht ik me ineens dat er misschien wel echte quiltapps zijn. (Voor wie het niet weet, apps zijn programmaatje voor op een smartphone of tablet.) 

En inderdaad, ik heb verschillende apps gevonden en geïnstalleerd.

Aurifill biedt een app met een overzicht van hun producten, ontwerpers die met aurifil werken (en waarvan een kit met garens op de markt is gebracht), een lijst met winkels en videos van Aurifil-stands op quilttentoonstelling. Helaas ontbreekt op de videos het geluid en de andere onderdelen vind ik niet echt interessant.

Een andere 'draadjesapp' is de ThreadSelector. Je geeft aan wat voor project je maakt, welk soort garen je wilt gebruiken (katoen, polyester etc.) en zo verder en je krijgt uiteindelijk een voorstel voor het garen dat je kunt gebruiken.

Van Robert Kaufman is de Calculator waarmee je kunt berekenen hoeveel stof je nodig hebt voor een project.


Er zijn verschillende apps met quiltblokken. Ik heb BlockFab geïnstalleerd.In iSewingRoom kun je bijhouden wat je op voorraad hebt aan stoffen, patronen en fournituren en een boodschappenlijst maken. Daarnaast kun je bijhouden aan welke projecten je werkt.

De apps LateForThePie en MagicCarpet vielen me tegen. De eerste app toont wel 10 foto's van abstracte afbeeldingen (op zich mooi maar erg weinig). Met de laatste app kun je 'muziek' maken door op op hoge snelheid ronddraaiende quilts te klikken. Klinkt spectaculair maar valt in werkelijkheid dus nogal tegen.
 


Quilting Daily heeft een leuke app met de dagelijkse blogs, de laatste video's (hoewel die lijst leeg is bij mij) en een glossary (verklarende woordenlijst).                

Maar het leukste dat ik heb gevonden is het digitale magazine van Quilting Daily. Nee, niet het bekende Quilting Arts. Daarvan bestaat wel een gedigitaliseerde versie maar dat is toch anders dan In Stitches. Dit magazine bestaat niet op papier; het is dan ook niet slechts een soort ingescande versie van een papieren blad. In Stitches bestaat uit geschreven artikelen die zijn aangevuld met aanklikbare links naar meer informatie. Natuurlijk kun je in- en uitzoomen maar wat ik echt erg leuk vind, zijn de filmpjes die bij veel artikelen horen! Een leuk gebruik van digitale media.
Ik denk erover een abonnement te nemen. Een jaarabonnement kost 16 euro, maar ik heb nog niet kunnen ontdekken hoeveel nummers je daarvoor ontvangt. Ik wacht nog op een reactie van Quilting Daily op mijn vraag daarover. O ja, hier kun je zelf zien hoe het magazine eruitziet.

 I've dicscovered some quilting apps for iPad (and androids as well), from thread selectors, to fabric calculators, to digital magazines. Especially the last item in my list, In Stitches, has attracted my attention. It looks great (take a look here) and I'm thinking of taking a subscription. I'm just waiting to hear how many issues are released each year.

3 opmerkingen:

Nienke zei

Ook ik vind dat laatste blad geweldig maar pas op, momenteel nog niet beschikbaar voor ipad! Staat in de kleine lettertjes, en dat heeft me tot nutoe gestopt. Veel plezier met je ipad!

Dea zei

Bedankt voor de waarschuwing, Nienke! Ik had het niet gezien. Ik zal het eens navragen bij de uitgever. Ik heb op de iPad namelijk een wel een proefnummer kunnen bekijken (dat vond ik via de appstore) en dat kon ik gewoon openen en bekijken.

Hannie zei

Heel leuk zo'n blad op je ipad! Ik denk er al even over om er een aan te schaffen, maar ik ben bang dat ik dan niet genoeg tijd over houd voor leuke werkjes,en andere sociale contacten.De gewone pc kost al zoveel tijd! En een goede (Apple) is nogal duur! Dus wacht ik gewoon nog even af. veel plezier met alle interessante dingen op je ipad!