Heel moedig schreef ik zondag dat ik, tussen twee visites door, wel even de proeflap op de vloer zou rijgen. Dat mislukte dus: de voorkant was prachtig strak maar de achterkant... Gelukkig heeft mijn moeder 4 latten waarvan zeer eenvoudig een frame op maat kan worden gemaakt, waarop je een quilt kunt spannen en rijgen (of taggen). Toen was het klusje zo geklaard.
De workshop van maandag was een succes! Ik heb heel veel geleerd. Waar ik steeds tegenaan liep, was dat mijn quiltwerk nogal eens onregelmatig werd doordat ik tijdens het quilten mijn handen moest verplaatsen of niet meer goed wist hoe ik verder moest gaan met een bepaald patroon. Nu heb ik geleerd in dat soort gevallen:
1. echt te stoppen, dus mijn handen stil te houden;
2. met de kniehevel mijn BSR-voet omhoog te doen waardoor de voet uitgaat. Een belangrijke stap! Eerder deed ik de voet uit door op het blauwe knopje te drukken waardoor ik mijn hand dus bewoog (waardoor de quilt bewoog, met alle gevolgen vandien);
3. en dan pas mijn handen te verplaatsen.
Door de workshop heb ik weer zin gekregen om flink aan de slag te gaan met het machinaal quilten.
Mijn proeflap was eigenlijk te groot, waardoor ik nu nog veel ruimte 'over' heb. Deze ruimte kan ik mooi gebruiken om de komende tijd verder te oefenen met het machinaal quilten. Nu de zolder zo goed als klaar is (nog even geduld voor de foto's) en het hele huis verder grondig is opgeruimd en schoongemaakt (wat een heeeerlijk gevoel geeft!), wil ik elke dag een stukje quilten op de naaimachine. Zo heb ik het handquilten ook onder de knie gekregen: elke dag een kwartiertje quilten.
(Let maar niet op die oranjeachtige vlek; dat is het lampje van mijn telefoon, waarmee ik de foto's heb gemaakt.)
Je ziet dat de 'quilt' lubbert aan de onderkant. De stof die ik heb gebruikt, bleek niet de aangeraden Ditte-stof van Ikea en loopt wat uit. Maar volgens Marie, een medecursiste, kan dat juist een heel mooi, wat antiek effect geven als de lap klaar is. Dus dat komt vast goed. :-)
De blokken op deze twee foto's zijn zonder patroon gequilt.
Voor de volgende twee quiltmotieven heb ik eerst het patroon op een soort patroonpapier getekend en daarna op de quilt gespeld. Het papier heb ik nog niet helemaal weggehaald.
Het papier dat ik bij het gevederde hart gebruikte, zorgde bij sommige machines voor wat 'leesproblemen' bij de BSR. Maar met de 'gewone' stopvoet gaat het ook. (Ook hier is het papier nog niet helemaal weg.) Nadat we het hart hadden gequilt, probeerden we een losse veer te quilten zonder patroon. De veer rechtsonder was mijn eerste probeersel; het werd een waterplant in plaats van een veer. Daarna deed Ina het voor en de waterplant onderging een metamorfose. De veer daarnaast is ook van haar hand. Mijn tweede poging is rechtsboven te zien, nog steeds niet veel soeps. De laatste veer, linksboven, ziet er iets beter uit maar ik wil hier nog lekker veel mee oefenen.
Ina bracht niet alleen veel kennis en tips mee, maar ze liet ook wat van haar prachtige quilts zien! Wauw, wat een quiltwerk! Dat is mijn doel, om eens dat niveau te bereiken. Veel oefenen dus (en dat is geen straf)!
En het laatste blok:
Last monday I spent a day with Ina and a group of quilt addicts like me, trying to master the art of machine quilting. Ina shared some invaluable tips. It was an educational day which got me inspired to 'do' more with machine quilting.
My 'practice quilt' isn't nearly filled yet, so the next few weeks, I can use it to keep practising. Looking forward to that!
5 opmerkingen:
Bedankt voor de tip, want van die kniehevel heb ik nooit geleerd. Ga ik ook proberen.
Wat fijn dat je vermeld van de kniehevel, want dat wist ik ook niet.
Ik gebruik ook altijd die spanlatten en dan met veiligheidsspeldjes, werkt perfekt.
http://ineke-rens.blogspot.com
Nu je dan eindelijk alles op de zolder hebt ga je ook veel sneller even naaien omdat je alles gewoon kunt laten liggen. En nu maar kilometers maken.
Looks like you caught on quickly. What a fun way to spend time.
Een reactie posten