Ja, wat ik dan leer tijdens de cursus wil ik natuurlijk gelijk verder uitproberen. Zoals ik schreef, kreeg ik bij het machinaal borduren ideetjes voor mijn Guisveldproject. Ik wilde proberen het machinaal borduren te gebruiken voor de rietkragen.
Eerst zocht ik een foto van een mooie rietkraag op.
De rietkraag tekende ik grofweg na op een blaadje. Deze tekening bracht ik over op de wateroplosbare stof: de oranje stift staat voor het lichtere riet op de achtergrond, de donkere stift is voor de strook riet in de schaduw op de voorgrond.
Vervolgens koos ik wat Madeira-borduurgarens uit.
Als eerste bracht ik de lichte kleuren op (de allerlichtste heb ik op de spoel gebruikt, voor al het borduurwerk). Ik begon met het transport naar beneden en het stopvoetje. Toen trok de stof echter in elkaar. Daarom ging ik verder met voetje 20 en het transport omhoog. Met de lichtste kleuren maakte ik lange halen met de stiksteek. Daardoor werd het geheel wat steviger.
Vervolgens probeerde ik voor de rietpluimen verschillende siersteken uit met de middenkleuren: steek 49, 32, 33, 91 en de zigzagsteken 2 en 4 (allemaal op de Bernina Aurora). De zigzagsteken liet ik verlopen in breedte en lengte.
De zigzagsteken en steek 91 komen het mooiste uit, vind ik, vooral de afwisseling maakt het levendiger.
De donkerdere garens gebruikte voor het riet op de voorgrond. De ondergrond was inmiddels vrij stevig dus ik ben gaan vrij borduren, de stengels maar ook de rietpluimen heb ik niet met siersteken gemaakt maar als het ware 'getekend' met de machine.
Toen ik het nog niet had uitgespoeld, was dit het resultaat.
Na het uitspoelen, ziet het er zo uit.
Ik denk dat dit goed kan werken als rietkragen, maar ik heb nog wat andere ideetjes die ik ook wil uitproberen.
I tried the technique I learned in class last week to try and create the reeds (is that what you call them in English?) in the beautiful nature area around here. I think it works rather well, but I still want to try out some other ideas.
9 opmerkingen:
Dat ziet er veelbelovend uit Dea. Ik heb nog wel een advies om dat intrekken te voorkomen. Ik klem het vlies in een borduurring en dan ga ik vrij borduren. Het vlies blijft dan mooi glad en strak. Dat werkt heel fijn. Misschien een idee om eens uit te proberen.
Ik ben trouwens heel benieuwd hoe je hier verder mee gaat.
Je hebt goed je best gedaan! Leuk hé, om zelf dingen te ontdekken. De tip van Marjolijn is een goede tip. Ik heb verschillende groottes gekocht en gebruik ze nog weleens. Veel succes verder en een goede reis in ontdekland.
http://quiltaart.blogspot.com
Bedankt voor de tip! Tijdens de les heb ik inderdaad wel met een borduurring gewerkt. Deze keer ging dat echter niet omdat ik, heel zuinig, met een restje aan het werk was, dat te klein was voor de ring. Dat restje had ik natuurlijk wel aan wat grotere stukken kunnen spelden en het alsnog in de ring kunnen doen, bedenk ik me nu. Zo zie je maar, meedenken helpt!
I love what you've done. Yes, they are reeds. I am guessing you are using a water soluble stabilizer? What kind of thread are you using?
Dea, dat ziet er veelbelovend uit - leuk he al die proefjes. Die borduurringen zijn er ook heel klein hoor - wat ook wel een beetje helpt ( wanneer je niet zo'n kleine ring hebt ) is twee lagen vlies gebruiken.
Wat een leuk resultaat om weer verder mee te gaan. Benieuwd naar je andere proefjes!
Goudkleurig graan, prachtig gedaan.Het wuift !
groeten van liesbeth
Ga jij maar lekker door met experimenteren, want hier geniet ik echt van.
@Beth: Thanks! Yes, I used a water soluble stabilizer. The thread is Madeira embroidery thread. It has a nice shine.
@Ina: Goede tips, bedankt!
@Nienke: Dankjewel, hopelijk ik heb ik van het weekend wat tijd om verder te gaan.
@Liesbeth: Dat is precies wat ik wilde bereiken: dat het zou wuiven dus ik ben heel blij met je compliment, dankjewel!
@Christina: Ik vind het zelf ook heerlijk om te doen!
Een reactie posten