maandag 11 april 2011

Huiswerk / Homework

Vorige week hebben we met vlisofix gewerkt tijdens de les van Mixed Media. Ik heb al eerder vlisofix gebruikt dus dat was voor mij niet nieuw, maar de manier om tot een ontwerp te komen wel. Ginni liet ons een mindmap maken naar aanleiding van onze naam. Bij (een van) die 'verhalen' bij onze naam maakten we een tekening.

Als inspiratie voor mijn ontwerp, koos ik de betekenis van mijn naam in het Latijn: godin. In de tekening zie je een soort spiralende beweging van goudgeel, omringd door warm oranje. Mijn voorstelling van goddelijke energie die uitstraalt in de wereld. (En dat voor een atheïst! ;-) )


Als snel liet ik de tekening deels los. De vorm van de spiraal is niet meer helemaal zoals op de tekening, het rode vlak erachter is verdwenen en er zijn vogels bij gekomen. Deze vogels ontdekte een van mijn medecursisten in de bakken met restjes die we mochten gebruiken van Ginni. Ze passen bij goddelijke energie, vond ik. De oranje stof en de koperkleurige glimstof had ik van thuis meegenomen.Inmiddels heb ik de spiraalachtige vorm en de vogels vastgestreken. Nu wil ik de grote koperkleurige cirkel nog verbinden met de kleinere cirkels door een mooie draad op te naaien. Daarvoor heb ik voet 43 tevoorschijn gehaald.
Deze heb ik vorig jaar voor mijn verjaardag gekregen en nog niet zo veel gebruikt. Volgens het filmpje op de site van Bernina hoort er een draadgeleider bij en een soort draaddoorvoerder. Beiden zaten bij mij niet in het doosje. Toch eens vragen aan mijn naaimachinedealer hoe dat zit.
Ik heb wat proefjes gedaan om uit te proberen welk breigaren het mooist zou werken. Gelukkig maar want het garen dat ik wilde gebruiken, kreeg ik niet mooi opgenaaid. De foto is een beetje wazig maar ik denk dat je wel kunt zien dat het breigaren rechtdoor gaat (aan de rechterkant) terwijl ik een rondje naaide (met oranje garen, links). Sowieso is het belangrijk om rustig te naaien, heb ik gemerkt.
(Het glimstofje lijkt hier geel maar is in het echt koperkleurig.)
Vervolgens probeerde ik het met ander garen: met bolletjes (het paarse garen). Dat is te dik voor het doorvoergaatje van de naaivoet. Het gele garen werkt het beste. Ik had nog zoiets in oranje en dat leek mooi bij het koperkleurige stofje. Dat naaide ik dus langs de cirkel op mijn werkstuk, maar na een klein stukje zag ik al dat ik het gele mooier vond staan. Uithalen dus maar weer. Het gele garen ga ik er zo opnaaien.
Dan wacht ik met de verdere afwerking want morgen gaan we stempelen op de cursus. Wie weet kan ik daar nog wat leuks mee doen op deze lap!


Last week we worked with vlisofix (I don't know what it's called in English: you iron it on a piece of fabric, peel off the paper on the other side and iron the piece on a background). I've used vlisofix before so I knew what to do. Ginni gave us an interesting assignment that led to a quick design: make a mindmap for your name.


I used my name's meaning in Latin (godess) as an inspiration for my design. The drawing shows a golden spiral (the divine energy), with a warm orange glow around it, on a red and blue background.
 When I started working with fabrics I changed the shape of the spiral a bit, the red background disappeared and I added some birds. I couldn't resist those lovely birds one of my fellowstudents found in the crates with fabrics Ginni let us use. The orange fabric and the coppery fabric I brought along myself.Now, I want to connect the big circle with the smaller ones to create the spiralling effect. I'll use some yarn and a special couching foot for my Bernina. I practised beforehand, and found not all yarns are suitable for this type of thing and it's very important to go slowly. Once the yarn is on, I'll let the piece rest. Tomorrow is another class. This time we're going to work with fabric stamps. Maybe I can use that for this piece as well.

4 opmerkingen:

marjolijn zei

ik zet dan zelf altijd mijn steek op een hele kleine zigzag (echt klein, want anders past het niet in het gaatje!), dan stik je de draad goed vast. En niet te snel bewegen.
Succes, ik ben benieuwd hoe het gaat worden.
gr. Marjolijn

Beth from Maine zei

I've never heard of a mind map so I goggled it. Very interesting and I can't wait to see yours completed.

Nienke zei

Wat een spannend voetje, ik ben nog lang niet uitgespaard zie ik al ;-).

Christina Fokkema zei

Inderdaad, net zoals Marjolijn het schrijft: een heel klein zigzagsteekje. Maar niet alle garen wil er door hoor. Ik gebruik em regelmatig. Ook te dun garen gaat niet overal vastzitten.

Deze cursus is voor jou echt maatwerk he. Hier zul je de rest van jouw quiltcarriére veel plezier aan beleven.